Declarație politică: Din nou în atenție: DEPOLITIZAREA ȘCOLII!

download

DECLARAŢIE POLITICĂ

(06.09.2016)

Din nou în atenție: DEPOLITIZAREA ȘCOLII!

 

 

Stimate Domnule Preşedinte,

Stimaţi Colegi,

Am fost și am rămas un susținător al ideii de depolitizare a învățământului românesc. Este unul dintre subiectele care au apărut periodic și constant în luările mele de poziție ca deputat, membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, începând cu 2008. Am avut speranțe mari atunci când am lucrat, alături de colegi,  la Legea Educației Naționale nr. 1. Eram chiar vehementă pe această temă, ani de-a rândul, în dorința de a impune aplicarea unuia dintre principiile fundamentale care au stat la baza LEN astăzi în vigoare. În 2012, la audierea noului ministru, am formulat explicit această întrebare: Cum veți acționa, dacă veți susține, pentru depolitizarea școlii românești? Răspunsul formulat a fost aproape o promisiune.

De fiecare dată, miniștrii Educației, pe rând, unul câte unul, și-au luat, conștiincios, angajamentul că „vor face totul” pentru depolitizare. Salutam, pe blogul meu, în urmă cu câteva săptămâni, inițiativa actualului ministru, profesorul-rector Mircea Dumitru, care, propunându-și să facă din depolitizarea școlii o prioritate, a anunțat organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori din unitățile de învățământ preuniversitar. Tot atunci, îmi exprimam sprijinul necondiționat pentru demersul Ministrului Educației, anunțându-l că îi voi sesiza situații concrete de politizare a școlii care vor ajunge la biroul meu parlamentar.

Astfel încât acum, aduc în atenția Dumneavoastră, Stimați Colegi, stimate domnule Ministru Mircea Dumitru, stimați membri ai echipei din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice,  o serie de aspecte, încă perfectibile, din cadrul Metodologiei privind organizarea concursului de ocupare a funcției de director din unitățile de învățământ preuniversitar:

  • posibilitatea ca propunerile și validarea candidaților să vină din partea Consiliului Profesoral al unității de învățământ. Astfel, profesorii sunt cei care își aleg directorul, comisia de evaluare urmând doar să verifice competențele de manager ale candidaților; Nu putem vorbi de depolitizare în organizarea acestui concurs de vreme ce din comisiile de evaluare fac parte și consilieri locali, membri în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ, persoane active în cadrul partidelor politice;
  • candidații să fie titulari ai unității de învățământ;
  • crearea a două sesiuni de concurs, astfel încât candidații care nu au promovat examenul național să aibă posibilitatea susținerii unui alt examen până la interviu. În eventualitatea nepromovării examenului, candidații să aibă dreptul de a fi numiți prin detașare în această funcție;
  • vârsta candidaților să fie cu cel puțin 4 ani mai mică decât vârsta standard de pensionare.

La aceste aspecte, trebuie să adăugăm și altele, generale, dar care vizează direct subiectul politizării școlii și de aceea se impune, urgent, clarificarea situației directorilor de școli și a inspectorilor școlari care dețin și funcția de consilier local/județean. Este, în opinia mea, o situația clară de incompatibilitate. De asemenea, trebuie reglementat și contractul de management al directorului de școală, care ajunge subordonat al primarului, situație care afectează, în foarte multe cazuri, activitatea în școală.

Mai sunt doar câteva zile înainte de începerea anului școlar, iar faptul că politizarea continuă să fie  o realitate indubitabilă ne obligă să luăm atitudine. Continui să susțin că valorile și respectarea lor trebuie să se regăsească în primul rând în școală. Continui să visez la ziua în care toate școlile din România vor fi conduse de directori cu har, de dascăli în adevăratul înțeles al cuvântului, cu școală de management dar, în primul rând, cu iubire de oameni, fie ei copii sau educatori, și scoală. Și avem atât de mulți în sistem …

Sunt convinsă că majoritatea dintre Dumneavoastră, Stimați Colegi, gândiți ca mine. Noi, parlamentarii, putem fi o a doua „mână dreaptă” pentru colegii din Ministerul Educației pentru a finaliza cu succes această operațiune dificilă, dar care merită orice efort, în primul rând, de conștiință.

Vă mulţumesc.

 

Prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU

Deputat PNL Colegiul nr.1 Suceava

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: