Din nou în atenție: DEPOLITIZAREA ȘCOLII!

Am fost și am rămas un susținător al ideii de depolitizare a învățământului românesc. Este unul dintre subiectele care au apărut periodic și constant în luările mele de poziție ca deputat, membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, începând cu 2008. Am avut speranțe mari atunci când am lucrat, alături de colegi,  la Legea Educației Naționale nr. 1. Eram chiar vehementă pe această temă, ani de-a rândul, în dorința de a impune aplicarea unuia dintre principiile fundamentale care au stat la baza LEN astăzi în vigoare. În 2012, la audierea noului ministru, domnul profesor-rector Remus Pricopie, am formulat explicit această întrebare: cum veți acționa, dacă veți susține, depolitizarea școlii românești? O doamnă parlamentar mi-a răspuns sec, în locul nominalizatului la funcția de ministru, că partidul din care făceam parte a politizat și el suficient de mult școala… Mi-am dat seama atunci că va fi greu să ajungem la acest deziderat.

De fiecare dată, miniștrii Educației, pe rând, unul câte unul, și-au luat, conștiincios, angajamentul că „vor face totul” pentru împlinirea unuia dintre obiectivele majore ale sistemului de învățământ. Concret, nimeni, până la actualul ministru, profesorul-rector Mircea Dumitru, membru al echipei Guvernului Cioloș, nu a îndrăznit să facă din depolitizarea școlii o prioritate. Noi speranțe îmi dau curajul să vorbesc iarași, astăzi, cu cateva zile înainte de începerea anului școlar, despre acest subiect. Continui să susțin că valorile și respectarea lor trebuie să se regăsească în primul rând în școală. Continui să visez la ziua în care toate școlile din România vor fi conduse de directori cu har, de dascăli în adevăratul înțeles al cuvântului, cu școală de management dar, în primul rând, cu iubire de oameni, fie ei copii sau educatori, și scoală. Și avem atât de mulți în sistem …

Domnule Ministru, sunt convinsă că majoritatea colegilor mei din Comisie, oameni de Școală și ai Școlii, gândesc ca mine. Aveți și în parlamentari o a doua „mână dreaptă” pentru a începe o operațiune dificilă, dar care merită orice efort, în primul rând, de conștiință. Vă încurajăm și Vă susținem necondiționat! Nu putem altfel, acum, decât prin a Vă sesiza situații concrete care vor ajunge la cabinetele noastre parlamentare.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: