COMUNICAT DE PRESĂ

Parlamentul României devine membru cu drepturi depline al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) cu prilejul celei de a 42-a reuniuni a Adunării, care se desfășoară intre 9 și 12 iulie în capitala Madagascarului, Antananarivo.

La această sesiune, Camera Deputaților  este reprezentată de domnul deputat Daniel-Stamate Budurescu.

Modificarea de statut, votată în unanimitate în plenul Adunării, reprezintă o recunoaștere a activității intense a parlamentarilor români în promovarea valorilor francofone și vine să alinieze nivelul de reprezentare al dimensiunii parlamentare cu cea guvernamentală, România fiind membru al Organizatiei Internaționale a Francofoniei din anul 1993. Legislativul român participă din același an la lucrările APF în calitate de membru asociat.

De altfel, în semn de apreciere față de eforturile delegației române în promovarea valorilor francofone, a fost acordată de APF prestigioasa decorație a Ordinului Pleiadei în grad de ofițer, în anul 2015, doamnei deputat Sanda-Maria Ardeleanu, Președinta Delegației Parlamentului României la APF, și domnului senator Georgică Severin, membru al Delegației,  în anul 2016, în grad de mare ofițer.

Țara noastră a fost declarată Stat-far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est în anul 2006. Printre activitățile desfășurate în promovarea francofoniei se numără Bursele Eugen Ionescu, acordate de Guvernul României, participarea la programe precum Jeunes Pousses sau Franceza in relațiile internaționale, cooperarea în programe la nivel universitar.

În anii următori se prefigurează, pe linia francofoniei, organizarea în România a unor evenimente de amploare precum Forumul Mondial al Femeilor Francofone în anul 2017 și a Forumului Economic Francofon în anul 2018.

11 iulie 2016

Consultați și:

Intervention concernant le changement de statut de la Section roumaine en membre de plein droit de l APF

Intervention de la Présidente de la Section roumaine de l APF, Mme la Députée Sanda- Maria Ardeleanu, Membre du Comité Directeur du Réseau

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: