„Credința fără fapte este moartă” (Sf. Apostol Iacob)

Și anul acesta, în cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, am prezentat tradițiile și obiceiurile bucovinene legate de Sărbătorile Pascale, pornind de la cuvintele preotului acad. Simeon Florea Marian: “Paștele este cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă și mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusa românilor de pretutindeni. De la casa celui mai mare bogat și până la bordeiul celui mai de pe urmă sărman se cunoaște apropierea acestei mari sărbători, căci în ajunul ei sunt toate acuma curățite și îndreptate, toate sunt unse și văruite, hainele zvântate și curate, bărbații bărbieriți și spălați, iar femeile lăute și chitite”.

Coborâte parcă din coloritul picăturilor exterioare ala mănastirilor noastre, ouăle încondeiate împodobesc sărbătoarea Paștilor și dau expresie credinței noastre în Înviere și în același timp reprezintă o mărturie de necontestat a geniului creator al neamului nostru românesc.

Fiind o sărbătoare a împăcării, Sfintele Paști prilejuiesc ocazia de a face daruri, îndeosebi copiilor și tinerilor, care primesc în special ouă roșii, tradiție ce își are originea în faptul că prin Înviere s-a realizat împăcarea omului cu Dumnezeu. Ca urmare, oamenii sunt datori să se ierte și să-și facă un dar deosebit. Pentru această sărbătoare a luminii și bucuriei, tinerii și îndeosebi fetele își fac haine noi, în Bucovina costume naționale cu care se îmbracă pentru prima dată în prima zi de Paști la vecernie sau Învierea a doua, când merg toți din casă la miruit.

Am invitat colegii parlamentari prezenți precum și ceilalți participanți de la întâlnirea de astăzi în Bucovina pentru a celebra Paștele într-un spațiu profund religios, cu tradiții vii, păstrate cu sfințenie într-o atmosferă curată, primitoare și bucuroasă de oaspeți.

Și pentru că Paștele în Bucovina înseamnă încondeierea ouălor, pască, cozonac, miel, toate sub semnul Sfintei Cruci, prin urmare vorbim de o importantă dimensiune gastronomică, am ales să dăruiesc membrilor Grupului Ecumenic de Rugăciune o carte de suflet: Rețetele Duduii asezonate cu personaje și mentalități moldave, ediție îngrijită de mine, care prezintă rețete tradiționale vechi păstrate și dăruite mai departe familiei de către Maria Ardeleanu.

IMG_0288

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: