Paritatea de gen este regulă și lege în guvernul francez. Companiile listate la bursă au cotă de 40%

Paritatea de gen este regulă și lege în guvernul francez, iar companiile listate la bursă au cotă de 40% prin lege din anul 2011. Urmează interzicerea prostituției prin sancțiunea clienților.

Guvernul francez are un număr perfect egal de doamne și domni miniștri, dar și paritate de gen în rândul secretarilor de stat. 9 doamne și 9 domni miniștri conduc azi Franța, respectiv 18 membre și 18 membri ai guvernului dacă luăm în calcul și secretarii de stat.

Egalitatea de șanse între femei și bărbați aplicată prin paritate de gen este prevăzută chiar în primul articol al Constituției franceze începând cu anul 2008, când au revizuit-o ultima dată.

Legislația franceză obligă la succesiune perfectă de gen și în cazul listelor electorale, prevedere dublată de sancțiune financiară pentru partidele care nu o respectă. Unele partide chiar preferă să o plătească, deși se dovedește că pierd alegerile.

Mai mult de atât, strategia franceză pentru justa reprezentare de gen prevede din anul 2011 prin lege o cotă de 40% în bordul companiilor publice și private listate la bursă cu peste 8 membri în consiliile de administrație (CA), cu cifră de afacere care depășește 50 de milioane de euro și cu peste 500 de angajați – acest procent de 40% fiind unul de etapă până în anul 2017. Ținta finală este tot paritatea de gen. În cazul companiilor cu mai puțin 8 membri în consiliile de administrație regula este să nu existe o diferență mai mare de 2 persoane între genuri.

Rezultatul: până în anul 2015 numărul femeilor din CA s-a triplat față de anul 2010 în primele 40 de întreprinderi cotate CAC și în primele 120 de întreprinderi cotate la SBF. Așa s-a ajuns la 34% femei în CA la companiile CAC40 și la 32% în cazul companiilor SBF120. Per totalul întreprinderilor listate la bursă numărul femeilor în CA a crescut cu 28% în aceeași perioadă.

Concluzia este că legea a îmbunătățit semnificativ reprezentarea femeilor în CA, dar totuși nicio companie din cele mai mari 40 listate la CAC nu este condusă de către o femeie. Din totalul companiilor listate la bursă 95% sunt în continuare conduse de bărbați. Detalii aici: http://www.haut-conseil-egalite.gouv.fr/IMG/pdf/hcefh_rapport_int_genre_et_dev_20150929_-post_pleniere-_vf.pdf

În România, femeile sunt reprezentate în proporție de 30% în Guvern și abia 11% în rândul parlamentarilor. Introducerea cotelor de gen poate atenua mult defectele actualei clase politice și o transformă într-una mai reprezentativă, mai democratică și mai etică social față de populația noastră. Expunerea de motive și pachetul de legi pentru reechilibrarea scenei politice la alegerile locale si parlamentare prin introducerea unei cote de 30% în rândul candidaților pe liste au fost redactate:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15439

și

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15438

În ceea ce privește stadiul noii legi a prostituției care se dezbate în Franța de câțiva ani de zile și care va intra foarte probabil la votul final în luna martie a acestui an, controversele publice generate de această propunere au fost intense, dar se apropie de acordul majorității politice. O schimbate majoră pe care o aduce această lege este pedeapsa aplicată deopotrivă pentru clienți, beneficiarii serviciilor sexuale, nu doar pentru prostituate și cei care coordonează rețelele de prostituție, la fel cum se întâmplă în țările nordice europene. Franța este, așadar, primul stat din jumătatea sudică a Europei care își propune abolirea prostituției.

(sursa: Comunicat de presă al prim-vicepreședintelui PNL Andreea Paul: Paritatea de gen este regulă și lege în guvernul francez. Companiile listate la bursă au cotă de 40%)

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: