Bucovina, în „À la une”!

Numărul 73 din 15.12.2015-15.03.2016 al revistei REGARD (Privire), editată de Ambasada Franței la București, propune în „À la une” (articolul de fond) o incursiune inedită în Dulcea Bucovină.

Surpriza cititorului este cu atât mai plăcută cu cât numărul se intitulează „Ailleurs, en Bucovine” (Departe, în Bucovina), iar motivația alegerii regiunii noastre este una cu adevărat emoționantă: o călătorie în Bucovina este ca o „reculegere, cu puține cuvinte și departe de toate cele rele” („Comme un recueillement, avec peu de mots, et loin des maux” – Laurent COUDERC, redactorul-șef, „jucând” pe sonoritățile semnificante ale limbii franceze și reamintind că tema este ca o replică frumoasă la tragediile de la București și Paris).

„În fața tristeții, a frustrării, am simțit nevoia de a merge dincolo de analizele care explică dar care nu consolează”, declară jurnalistul. Imaginile fotografului Mihai Barbu, însoțite de texte scurte, gen „pastile”, redactate de Jonas Mercier, ne liniștesc, conducându-ne departe de dramele lumii, într-o întoarcere la esența lucrurilor.

Douăzeci și cinci de pagini de fotografie, comparabilă cu operele bucolice ale meșterilor flamanzi, aduc Bucovina și luminile ei într-un imn al păcii, al toleranței, al valorilor perene, al omului din toate timpurile. Pășunile verzi cu păstorii răbdători alături de animalele lor „de expoziție”, Obcinele Bucovinei în sepia, cărările munților noștri fac din  Bucovina „o marcă ce se vinde ca atare”, așa cum ne spune Carmen Năstase, Decanul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică de la universitatea suceveană, în completarea datelor istorice furnizate de Cristina Pînzaru, muzeograf la Muzeul Bucovinei.

Herghelia de la Rădăuți, Ciocănești, singurul „sat-muzeu” din România, cobza de păstrăv afumat, frescele Mănăstirilor Bogdana, Sucevița sau Moldovița, ceramica de Marginea, ouăle închistrite, mina de sare de la Cacica sunt temele majore ale acestei incantații de excepție închinată Țării fagilor.

Articolul aici: http://regard.ro/

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: