Un partener și un prieten – Agenția Universitară a Francofoniei

În luna iunie 2015, a avut loc vizita directorului BECO al AUF, domnul Fabien FLORI, la Suceava. Întâlnirile cu studenți și profesori, cu conducerea Universității sucevene, vizitarea unor cabinete și laboratoare de cercetare, a Lectoratului francez, a Biroului francez de la Casa Prieteniei l-au impresionat  pe înaltul oaspete care a promis atunci un plus de susținere a activităților de formare și cercetare desfășurate la Universitatea „Ștefan cel Mare”, precum și dirijarea unui lector francez către Suceava.  De asemenea, directorul AUF de la București a anunțat implicarea Agenției în construirea masteratului francofon „Teoria și practica traducerii”, cu diplomă dublă de la Universitatea din Suceava și Universitatea de Stat Moldova din Chișinău.

Grație determinării colectivului Departamentului de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, puternic susținut de conducerea Universității noastre, personal de Rectorul acesteia, Prof. univ. dr. ing. Valentin POPA, sub autoritatea Departamentului de Ralații Internaționale, a prorectorului Prof. univ. dr. Stefan PURICI, mare parte din proiectele demarate în vară sub patronajul Agenției Universitare a Francofoniei constituie o  realitate astăzi: masteratul francofon internațional funcționează, Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu” a produs peste 1000 de pagini de Acte (parțial sponsorizate de AUF), vizita unor cercetători  străini în universitatea noastră a putut avea loc, Universitatea din Suceava a avut calitatea de invitat special la Reuniunea „Inovație-Francofonie” organizată de Grupul Ambasadorilor și a Directorilor instituțiilor francofone din Polonia, din decembrie, la Varșovia, demersurile pentru aducerea unui lector francofon nativ se apropie de finalizare.

Începutul de an 2016 vine cu o importantă recunoaștere a activităților de formare de specialiști și de cercetare științifică universitară la Suceava: înființarea Centrului de Reușită Universitară ( CRU), sub coordonarea Agenției Universitare a Francofoniei-Biroul pentru Europa centrală și orientală de la București.

Platforma dedicată celor 43 de Centre de Reușită Universitară care funcționează în Europa centrală și orientală stabilește legatura dintre aceste structuri instituționale ce vizează organizarea, desfășurarea și promovarea  într-o manieră coerentă a activităților de înalt nivel academic.

Implementarea CRU la Suceava simbolizează, în primul rând, recunoașterea calității pregătirii specialiștilor (nivel licență, masterat, doctorat), dar și potențialul de dezvoltare al instituției universitare sucevene.  Cu o finanțare de început în valoare de 5500 de Euro, reprezentând echipamente și cărți, AUF va susține activitățile Centrului menite să stimuleze creativitatea și creșterea calității. Nu este de ignorat rolul CRU în promovarea la nivel internațional a imaginii universității sucevene, în contextul larg al afirmării universităților românești, al creșterii calității pregătirii studenților noștri, dar și al  competiției interuniversitare.

Urez viață lungă Centrului de Reușită Universitară de la Universitatea din Suceava și activități pe măsura competenței și dăruirii susținătorilor lui!

Citiți și:

Centru de Reușită Universitară la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava

http://www.crainou.ro/2016/01/07/centru-de-reusita-universitara-la-universitatea-stefan-cel-mare-din-suceava/

http://suceavalive.ro/centru-de-reusita-universitara-la-universitatea-din-suceava/

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: