Aseară am (re)aprins luminile roz

1 octombrie, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, a fost marcată și la Suceava, atunci când peste 60 de invitate la dezbaterea organizată de femeile liberale au aprins, simbolic, luminile roz, în semn de solidaritate pentru persoanele care luptă cu această maladie, dar și ca o acțiune de informare și prevenție. Mesajul OF PNL Suceava a fost transmis de doamna Liviana Enea, consilier local și co-președinta OMF PNL Suceava.

Evenimentul, moderat de doamna Angela Zarojanu, s-a desfășurat sub genericul PNL are grijă de sănătatea ta și a fost realizat la inițiativa Organizației Naționale de Femei a PNL, cu implicarea directă a doamnelor-parlamentar din Parlamentul României. Obiectivul principal  l-a constituit informarea cu privire la starea de sănătate a românilor și, în mod special, a femeii.

Participanții la întâlnire au putut afla cele mai noi date referitoare la prevenția și tratamentul cancerului la sân de la medicii specialiști care au împărtășit, cu un optimism realist, aspecte din vasta lor experiență profesională de pe frontul luptei cu cancerul.

Ne-am bucurat de prezența doamnei doctor în științe medicale Doina Elena Ganea Motan, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a doamnelor dr. Agata Petrescu și Liliana Gheorghe, ca reprezentante a Clinicii private Explora, precum și a doamnei conf. univ. dr. Doina Maria Schipor, psiholog și cadru didactic la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

Dezbaterea a atins subiecte sensibile, cum ar fi: comunciare medic-pacient, solidaritatea și comunicarea între medici, costurile terapiilor, progresul prin cercetare la cel mai înalt nivel, resursa umană din spitale, dezvoltarea emoțiilor vindecătoare în lupta grea cu boala … Doamna dr. Doina Elena Ganea Motan a venit cu propuneri concrete de prevenție în sfera cancerului mamar, care necesită urgent atenția legiuitorului. S-a invocat urgentarea introducerii în curricula școlară a materiei Educația pentru sănătate, constatându-se lipsuri majore în informarea tinerilor, și în general a populație, cu privire la problematica sănătății.

Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu a supus atenției invitaților, lansând spre dezbatere, un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, demarat de deputatul Lucia Varga. Doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu a vorbit despre necesitatea gratuitătii determinării markerilor tumorali în cazul femeilor cu un profil genetic vulnerabil începând cu vârsta de 25 de ani, introducerea în schema analizelor medicale gratuite a unei mamografii anuale pentru femeile de peste 40 de ani. Deputatul sucevean a facut un apel către tinere de a nu sacrifica sănătatea din rațiuni estetice, incidența cancerului mamar fiind direct proporțională cu numărul traumatismelor în zona mamară. De asemenea, ea a propus coagularea acțiunilor pe problema sănătății, la nivelul municipiului Suceava, și deschiderea unor dialogurui periodice între „medici fără halat” și cetățeni.

Foarte emoționante au fost momentele în care participanții au primit „lecția învingătorului cu boala” de la două tinere doamne, vindecate de această boală. Despre solidaritate și importanța mediatizării programelor de prevenție și tratare a cancerului, ne-a vorbit jurnalista Adriana Dascălu Bulină, o veterană în organizarea unor ample campanii informative în domeniul sănătății.

Citește și:

http://www.newsbucovina.ro/politica/140906/galerie-foto-femeile-din-pnl-suceava-au-marcat-ziua-mondiala-a-luptei-impotriva-cancerului-la-san

https://www.monitorulsv.ro/Local/2015-10-03/Ziua-Mondiala-a-Luptei-impotriva-Cancerului-la-San-a-fost-marcata-si-la-Suceava

https://svnews.ro/femeile-liberale-au-marcat-la-suceava-ziua-mondiala-a-luptei-impotriva-cancerului-la-san/62907/

http://www.intermediatv.ro/2015/10/05/lupta-impotriva-cancerul-de-san-se-da-si-la-suceava/

http://bucovinatv.ro/stiri/suceava-iluminata-in-roz/

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: