Personalități românești în Franța, prezentate la Biroul Francez

Astăzi, la Biroul Francez de la Casa Prieteniei, a avut loc o minunată incursiune în lumea personalităților românești care au trăit sau trăiesc în Franța.

Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Martha Bibescu, Elena Văcărescu, Panait Istrati, Tristan Tzara, Ilarie Voronca,Benjamin Fondane sau Nicolae Grigorescu sunt doar câteva nume de mari români despre care am vorbit astăzi în cadrul unei întâlniri interactive moderată de doamna prof. Florina Pașcan. S-au citit și comentat discursuri remarcabile de-a lungul istoriei care au pus în evidență relațiile României cu lumea francofonă, s-au vizionat documentare realizate despre și cu participarea unora dintre marii români care au contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural francez ca Emil Cioran sau Eugen Ionescu.

Ineditul întâlnii a constat în difuzarea unui scurt metraj intitulat „Va-t’en, vis”, realizat de Corinne Falhun, care prezintă o zi din lumea Ilénei Lescaut, fiica prof. dr. Corneliu Bărbulescu (cercetător științific în cadrul Institului de Etnologie și Folclor București din cadrul Academiei Române), scriitor, artist plastic, art-terapeut, realizator și producător de film dar și Președinte al Asociației „Fenêtres Francophones”, o româncă care trăiește în Parisul anului 2015.

(https://www.facebook.com/biroulfrancez.casaprieteniei /media_set?set=a.706855072773420.1073741845.100003468017691&type=3&uploaded=4)

IMG_9655 - Copy

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: