Declarație politică: Drogurile, din nou

DECLARAŢIE POLITICĂ

(05.05.2015)

Drogurile, din nou

 

Stimate Domnule Preşedinte,

Stimaţi Colegi,

Ne aflăm în fața unei situații fără precedent care poate avea consecințe extrem de grave în rândul tinerei generații. Recent, am auzit despre apelul disperat al medicilor care atrag atenția asupra faptului că numărul de copii sub 10 ani care ajung în secţiile de toxicologie din spitalele de pediatrie în urma consumului de etnobotanice este alarmant de mare. Cele constatate de medicii de specialitate sunt confirmate și de rapoartele internaţionale care atestă că vârsta de consum a scăzut la sub 10 ani.

Drogurile, în special etnobotanicele care, deşi au efecte devastatoare, sunt preferate de copii, fiind la îndemâna acestora atât prin intermediul online, cât şi prin cel al dealerilor din şcoli. Astfel că elevii pot achiziţiona în mod special marijuana, drogul care a urcat pe primul loc în topul preferinţelor, utilizat la scară largă nu doar de liceeni, ci şi de adulţi.

Sunt cadru didactic și nu pot să îmi închipui că există profesori care cunosc cazuri de elevi consumatori și acceptă tacit fenomenul, fără a lua măsuri pentru stoparea acestuia. Sindicatul Tinerilor Profesori din România, prin reprezentanții săi, trage un semnal de alarmă arătând că situaţia este foarte gravă în mediul şcolar. Aceștia au constatat că în unele licee elevii au ajuns chiar dealeri de droguri.

Este trist să ne uităm la o generație de copii care se află în pericol de a simți efectele ireversibile ale drogurilor. Deși ne este aproape imposibil să asociem copii de 6, 7 ani cu afecțiuni ca paranoia sau atacul de panică, acestea sunt doar două dintre consecinţele consumului pe termen lung, conform experţilor în domeniu.

Stimați Colegi, este absolut necesar să ne repunem pe agenda noastră și problematica privind traficul și consumul de droguri. În sertarele comisiilor de specialitate din Parlamentul României se află diverse proiecte legislative pe această problematică. Am depus în urmă cu vreo trei ani o inițiativă legislativă în vederea reglementării condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora care, ca și alte asemenea proiecte, nu a beneficiat însă de voință politică.

Există cel puțin trei direcții de maximă urgență asupra cărora trebuie să ne aplecăm în calitate de legiuitori :

  • actualizarea legislației în domeniu, cu precădere pe vânzarea în mediul on-line, introducând măsuri de securitate în ceea ce privește posibilitatea de a oferi spre vânzare substanțe etnobotanice ;
  • introducerea în legislație a unor pedepse puternic înăsprite pentru vânzătorii de droguri ;
  • lansarea unui set de propuneri la nivel de Guvern pentru inițierea unor campanii de combatere a traficului de droguri în școli, companiile de prevenire a consumului deja desfășurate fiind depășite de realitate.

Stimați Colegi, nu avem voie să uităm de aspectele esențiale ale activității noastre care par, în aceste zile, sufocate de o serie întreagă de alte teme, spectaculoase, dar care nu au nimic de-a face cu realitatea societății românești, cu copiii și nepoții noștrii față de care avem cea mai mare obligație și pentru care e nevoie acum de o mobilizare exemplară pentru a reduce pe cât posibil acest fenomen devastator.

Vă mulţumesc.

Prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU

Deputat PNL Colegiul nr.1 Suceava

 

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: