Un punct de vedere

Dincolo de războaiele politice, dincolo de neconstituționalitatea Ordonanței nr. 94/2014, care sper să fie confirmată de Curtea Constituțională, dincolo de consecințele nefaste la nivelul imaginii României în plan intern și extern, pornind de la un asemenea document emis de Guvernul României în interesul personal direct al primului său ministru, în așteptarea reacțiilor consistente care sunt convinsă că vor veni din partea mediului academic, în primul rând din partea profesorilor universitari coordonatori de doctorat, a doctoranzilor, a doctorilor în științe cu diplomă românească, mă simt și eu datoare cu formularea unui punct de vedere  personal, izvorât din practica didactică și științifică universitară.

Mărturisesc că am primit prevederile OUG. nr. 94/2014 ca pe o palmă nemeritată, ca pe o jignire impardonabilă la adresa muncii mele de profesor ce se consideră „parte” în elaborarea tezelor de doctorat îndrumate și susținute sub coordonare directă, dar și ca membru în comisiile de îndrumare sau comisiile de susținere a tezelor, alături de doctoranzi, dar și de universitatea din a cărei școală doctorală fac parte.

Prima mea reacție a fost gândul că nici un profesor nu și-ar dori un doctorand care să ceară retragerea titlului de doctor obținut după ani de muncă în echipă, de investiții umane (timp, energie, cunoaștere, emoție) și materiale (pentru fiecare doctorand statul alocă aproximativ 1000 de euro pentru universități, un număr limitat de locuri care se ocupă în urma unui examen sau colocviu, cu o concurență semnificativă), după o comunicare științifică neîntreruptă, de cele mai multe ori și după obținerea titlului de doctor.

Apoi, m-am gândit la lipsa totală de logică a unui asemenea demers și la deschiderea unei adevărate cutii a Pandorei în învățământul românesc: vom putea oare renunța, în viitor, la diploma de licență, de masterat, de bacalaureat? De ce nu? Cine s-ar face responsabil de aceste solicitări, motivate sau nu, cine ar restitui statului costurile de școlarizare …

Mi-am amintit imediat câteva cazuri de colegi care au „plătit” pentru plagiat pierzând toate titlurile și funcțiile universitare, luând-o de la zero în carieră, dacă au mai avut puterea să o facă.

Ordonanța nr. 94/2014 este un document lipsit de sens, dar mai ales de moralitate. Este o lovitură menită să umilească mediul academic și să submineze încrederea în școală, și așa atât de greu încercată în ultimii ani.

O fraudă comisă de o persoană trebuie pedepsită după legile în vigoare. Ea nu poate genera o altă lege, fără sens, fără logică, fără morală, dar stigmatizantă pentru un întreg sistem și pentru generații de oameni valoroși.

Ordonanța nr. 94/2014, în cazul în care va fi aprobată, va duce România în rândul țărilor care funcționează în afara statului de drept, a legislației internaționale. Am convingerea că acest lucru nu se va putea întâmpla în România anului 2015.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: