Declarație politică: Descentralizarea – un proiect dus în derizoriu de USL

Parlamentul României
Camera Deputaţilor

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal

           

DECLARAŢIE POLITICĂ

(25.02.2014)

Descentralizarea – un proiect dus în derizoriu de USL

 

Stimate Domnule Preşedinte,

Stimaţi Colegi,

Alături de regionalizare şi modificarea Constituţiei, descentralizarea este al treilea mare eşec al Guvernării USL. Este un eşec anunţat, având în vedere că Proiectul de Lege asupra căruia Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului prevede chiar la o primă citire a unei persoane fără o specialziare în domeniu, încălcări flagrante ale principiului fundamental de stat unitar. Proiectul de lege propunea descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, ascunzând de fapt intenţia Guvernului USL de a obliga Consiliile judeţene să facă disponibilizări colective după ce vor primi doar 50% din sumele aferente cheltuielilor necesare. Vorbeam atunci de aproximativ 10.000 de funcţionari publici, adică 10% din sistemul administrativ, vizaţi de Guvernul USL şi condamnaţi de proiectul descentralizării la şomaj.

Ca urmare a unor demersuri ale Opoziţiei care a sesizat prin parlamentarii PDL Curtea Constituţională a României (CCR), membrii acesteia au decis, în unanimitate, că Legea descentralizării este neconstituţională. Judecătorii CCR au admis “obiecţia de neconstituţionalitate intrinsecă” şi au constatat că legea descentralizării “în ansamblul ei, este neconstituţională”. De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au respins „criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii”.

În motivarea dată de CCR avizului de neconstituţionalitate asupra Legii descentralizării realizată de USL, atent sau mai bine zis, superficial coordonată de Vicepremierul Liviu Dragnea, se arată că reglementările privind transferul unor competenţe de la nivelul administraţiei centrale la administraţia locală în mai multe domenii (agricultură, sănătate, mediu, învăţământ, turism, transporturi), prevăzute de Proiectul de Lege, sunt “neclare, confuze şi nu sunt previzibile”, iar acesta conţine „grave probleme de tehnică legislativă”.

Fără a intra în detalii tehnice, este inadmisibil ca atunci când pretindem că dorim să facem o descentralizare la nivel european într-o ţară membră UE să ne prezentăm cu un Proiect de Lege care dovedeşte a avea „caracterul lacunar şi vag al reglementării (…) de natură a atrage încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie referitor la calitatea legii”. De asemenea, textual, CCR  sesizează şi “neglijenţa nepermisă în redactarea unui act normativ”.

De exemplu, la capitolul Învăţământ preuniversitar, unul din domeniile identificate ca având cele mai multe probleme, CCR atrage atenţia cu privire la faptul că Legea descentralizării menţine numai Palatul Naţional al Copiilor ca unitate conexă a Ministerului Educaţiei, în timp ce celelalte palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor sunt excluse din această categorie, fără însă, a se stabili subordonarea acestora faţă de vreo autoritate publică, ci doar faptul că sunt în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale. Transferul acestora la nivelul autorităţilor locale nu este reglementat în mod explicit, ci rezultă doar pe cale de interpretare a dispoziţiilor din Legea Educaţiei Naţionale.

Acest “grandios” proiect de Lege, prin multitudinea de probleme pe care le-a ridicat, demonstrează că nu are nimic de a face cu bunele intenţii în slujba cetăţeanului, cu înfiinţarea ghişeului unic sau cu îmbunătăţirea ratei absorbţiei fondurilor europene, mult trâmbiţate de domnul Liviu Dragnea, ci doar cu transferuri masive de putere către marii baroni locali ai USL-ului. Din păcate, un proiect atât de important pentru români a fost dus în derizoriu de USL prin Vicepremierul Liviu Dragnea. Principii sănătoase, care corect puse în aplicare, cu profesionalism şi onestitate, fără agende politice paralele, ar conduce la progresul societăţii româneşti, sunt puse sub semnul întrebării, antemizând din nou clasa politică şi scoţând la suprafaţă un Guvern buimac şi din ce în ce mai contestat.

Stimaţi Colegi, PDL rămâne un opozant ferm în faţa abuzurilor USL-ului şi va cere în continuare demisia Vicepremierului Liviu Dragnea care a contribuit direct la compromiterea ideii de revizuire a Constituţiei.

Vă mulţumesc.

 

Prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU

Deputat PDL Colegiul nr.1 Suceava

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: