Interpelare: Clasarea Caselor de Cultură

Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Grupul Parlamentar al Partidului Democrat Liberal

 

 

I N T E R P E L A R E

 

Adresată: Domnului Gigel – Sorinel Ştirbu, Ministrul Culturii

De către: Sanda-Maria ARDELEANU, deputat PDL de Suceava

Obiectul interpelării: Clasarea Caselor de Cultură

 

Stimate Domnule Ministru,

Vă informez pe această cale de faptul că un regretabil şi greu de imaginat atentat cultural asupra Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava m-a făcut să conştientizez marele pericol în care se află toate celelalte peste 50 de astfel de aşezăminte culturale în toată România. Lipsa de dialog sau, mai bine zis, „dialogul surzilor” care are loc de ani de zile între Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) şi administraţiile locale a  condus la situaţii inacceptabile, ca cea de la Suceava.

Opera arhitecturală a unuia dintre reprezentanţii modernismului în arhitectură (curentul denumit functionalism liric, sau popular baroc), arhitectul Nicolae Proumbescu, Casa de Cultură de la Suceava trebuie, fără îndoială, să intre în patrimoniul naţional. Aceasta se înscrie în galeria simbolurilor culturale de inspiraţie populară, proiectate şi construite sub atenta supraveghere a lui Nicolae Porumbescu şi a soţiei sale, Maria Porumbescu, în anii ’70, şi în alte oraşe din ţară:  Bucureşti, Satu Mare, Baia Mare, Botoşani, Iaşi, Hunedoara.

Fără mijloace de autosusţinere şi întreţinere, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, la fel ca multe altele din întreaga ţară, a devenit ţinta întreprinzătorilor pragmatici, fără simţul conservării simbolurilor culturale sau al cultivării autenticului, fără scrupule când s-a ivit oportunitatea de a distruge operele înaintaşilor prin diverse amenajări cu „iz de bani”. Astfel că, în aceste edificii destinate, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al Casei de Cultură a Sindicatelor, “ridicării nivelului de cultură al diverselor categorii socio-profesionale şi de vârstă ale populaţiei”, se fac intervenţii care distrug arhitectura originală,  pentru a face loc unor baruri ai căror clienţi nu au nimic în comun cu actul cultural din interiorul sălilor de spectacol.

După cum probabil cunoaşteţi, începând cu 1990, Casele de Cultură ale Sindicatelor au trecut în administrarea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), organism constituit din cele patru mari confederaţii sindicale, respectiv Frăţia, Cartel Alfa, CNSDR şi Blocul Naţional Sindical. Astfel că, un eventual proces de clasare a imobilelor în cauză ca monumente nu poate fi demarat fără acceptul ANCCSR. La Suceava de exemplu, şi nu doar acolo, proprietarul nu doreşte clasarea. S-a încercat şi o preluare la nivel naţional a Caselor de cultură la primării încă din 2004 printr-o Hotărâre de Guvern însă nu a existat niciodată o bază legală solidă.

Având în vedere această situaţie, Stimate Domnule Ministru Gigel Ştirbu, Vă solicit respectuos să luaţi de urgenţă măsurile ce se impun de la nivelul Ministerului pe care îl coordonaţi în vederea clasării Caselor de Cultură din România cu valoare patrimonială, printre care şi cea de la Suceava.

Rog primirea unui răspuns în scris şi oral.

Vă mulţumesc.

Cu deosebită consideraţie,

Deputat PDL,

Prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: