22.12.2009

Stimată Doamnă Preşedinte,

Stimaţi Colegi,

20 de ani…

Sunt 20 de ani de la Revoluţia Română.

Încercând să interpretez semnele timpului în care trăim, mi-am amintit de un cunoscut text al semioticianului Umberto Eco, şi anume: „Gândirea slabă vs. limitele interpretării”.  Aici autorul combate unele teorii care susţin că nu există fapte, ci doar interpretări, spunând că „desigur, orice faptă dă naştere la interpretări diferite şi conflictuale” dar că, în acelaşi timp, „o curioasă calitate a faptelor este că se dovedesc rezistente la interpretările pe care nu le legitimează”.

Vremurile dezordonate în care îndrăznim să ne sistematizăm reflecţiile, de la un moment la altul, ne îngăduie verificarea adevărului în relaţia dintre fapte şi interpretarea lor.

S-au scurs 20 de ani de la răsturnarea regimului comunist dictatorial în România. “Modelul unui singur partid a fost abolit, au fost organizate alegeri multipartidice, economia centralizată a fost desfiinţată iar cenzura, abolită”, spune Denis Deletant, jurnalist, istoric şi consultant al BBC la Revoluţia din 1989.  Atunci când anticiparea faptelor, printr-o interpretare anticipativă, se confirmă, avem dreptul să ne bucurăm.

Revoluţia Română a însemnat revenirea la normalitatea modernităţii europene.

Astăzi ne bucurăm, în lacrimile trecutului, cu gândul la mâine.

Vă mulţumesc!

Cu deosebită consideraţie,

Deputat PD-L

Prof. univ. dr. Sanda-Maria ARDELEANU

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: